Bestuurlijke tussen­rapportage 2022

menu

Programma Economie

Inleiding

Het programma economie heeft als doel de economische groei te stimuleren. De gemeente heeft hierop vooral invloed door het zorgen voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen en door het bieden van plekken waar bedrijven zich kunnen vestigen en ontwikkelen. Daarnaast kan de gemeente bijdragen aan het aantrekken van toeristen.

Voortgang

Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Prestatie

Status

Ruimte scheppen voor bedrijvigheid

Gedeeltelijk volgens plan

Uitvoeren plan van aanpak voor de binnenstad

Volgens plan

Participatie Trekdijk

Gedeeltelijk volgens plan

herstructurering Arnestein

Niet volgens plan

Winkelcentrum Dauwendaele

Volgens plan

Er is door herstructurering op Arnestein nog geen extra bedrijfsruimte beschikbaar gekomen met uitzondering van de kavel Kleverskerkseweg 3-5 (voormalig Utropia). Er is geen grond meer op Arnestein te koop en de grond op bedrijventerrein Mortiere is grotendeels verkocht (politie, Allsafe) en gereserveerd.

Het plan van aanpak met betrekking tot de binnenstad is in 2020 uitgevoerd. De gemeente gaat door met herbestemmen van winkelpanden buiten het kernwinkelgebied. Dit is zeer actueel.

De gemeenteraad heeft een besluit genomen over het advies van het participatieteam Trekdijk. Er wordt een bestemmingsplan voorbereid en er is een aangepaste exploitatie vastgesteld voor de Trekdijk. Er is een exploitatie-opzet en een verkaveling gemaakt voor het herstructureringsproject Arnestein. De circulaire verbouwing van loodsen en het bouwrijp maken wordt nu voorbereid.

Economische promotie

De gemeente is in overleg met diverse ondernemers over bouwplannen op Mortiere, Mortiere Ensemble en op Ramsburg.

Energietransitie

Gemeente Middelburg is voorzitter van de werkgroep Commercieel van de Regionale Energie Strategie. Er zijn diverse projecten uit de RES uitgevoerd of in uitvoering. De gemeente heeft 20.000 subsidie gehad van de provincie voor energiebesparing op bedrijventerreinen. Dat geld wordt ingezet voor energiebesparingsplannen voor bedrijven en voorlichting aan ondernemers.

Wijkvisie Dauwendaele

Winkelcentrum Dauwendaele: gemeente heeft een koopovereenkomst gesloten met Aldi voor het voormalige ontmoetingscentrum. Aldi heeft een onherroepelijke omgevingsvergunning voor de bouw van een supermarkt met parkeergarage. De bouw wacht nu op het verleggen van kabels en leidingen door DNWG en het verplaatsen van een trafo. Na de bouw van de supermarkt zal de gemeente passage en parkeerterrein vernieuwen. De VVE heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de renovatie van het winkelcentrum en het vernieuwen van de gevel aan de zijde van de Vrijlandstraat.

Strategisch project Mortiere

In Mortiere worden voorzieningen gerealiseerd voor wonen, werken, winkelen en vrije tijd. Een groot deel van deze ontwikkeling, vooral het wonen en winkelen, vindt plaats binnen het kader van de in 2000 gesloten samenwerkingsovereenkomst met het Consortium Mortiere. Daarin participeren de projectontwikkelaars Heijmans en AM.

Strategisch project Ramsburg

Op Ramsburg zijn in het afgelopen half jaar diverse gebouwen gerealiseerd aan de Dampoortweg en Oostperkweg. Er zijn kavels gereserveerd aan de Heerlijkheidsweg en Dampoortweg. Er is opdracht verstrekt voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor Ramsburg.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen x 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2022 Lasten

Afwijking 2022 Baten

Afwijking 2022 Saldo

Structureel J/N

3.02.0 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Raming grondbedrijf bedrijven

-2433

2433

0

N

Op basis van de meest recente doorrekening grondbedrijf (februari 2022) dienen de grondverkopen met betrekking tot bedrijfsterreinen zoals opgenomen in de begroting (gebaseerd op de doorrekening grondbedrijf februari 2021) bijgesteld te worden. De verwachting is dat de herstructurering Arenstein dit jaar zal plaatsvinden. Op basis van de doorrekening worden hogere baten verwacht. Dit komt voornamelijk door Mortiere bedrijventerrein Zuid en Stromenpoort. Daarnaast liggen de kosten voor het bouwrijp maken op een hoger niveau als gevolg van gestegen prijzen van materialen. Vooralsnog wordt de exploitatie van het grondbedrijf budgetneutraal geraamd. Definitieve verwerking van de afwijkingen vindt plaats bij de jaarrekening 2022 via de reserve grondbedrijf.

3.04.0 Economische promotie

Overig

0

-15

-15

J

Totaal

-2.433

2.418

-15

Download pdf