Bestuurlijke tussen­rapportage 2022

menu

Programma Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Inleiding

Het programma volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing richt zich op het planmatig inrichten van de leefruimte. Hierbij houden wij rekening met individuele en gemeenschappelijke belangen. Ook richt het programma zich op het realiseren van een passend woningbestand, afgestemd op de vraag van de verschillende doelgroepen.

Voortgang

Aanpak bewonersoverlast

Prestatie

Status

Leefbaarometer, leefbaarheidssituatie

Volgens plan

Diverse leerateliers ontwikkeld, waaronder digitaal wijkplatform

Volgens plan

Sociale kaart per wijk opgesteld

Volgens plan

Participatiegraad verhoogd

Volgens plan

Minder woonoverlast ervaren

Volgens plan

Walcherse woningmarktafspraken

Prestatie

Status

Omgevingsvisie en Omgevingsplan

Gedeeltelijk volgens plan

Verkoop bouwrijpe gronden

Volgens plan

Locaties voor de bouw van sociale huurwoningen

Gedeeltelijk volgens plan

20 startersleningen per jaar verstrekken

Gedeeltelijk volgens plan

Nieuwe Walcherse woningmarktafspraken

Gedeeltelijk volgens plan

Huisvesting statushouders

Prestatie

Status

Nieuwbouw energieneutrale woningen voor een eerlijke meerprijs

Gedeeltelijk volgens plan

In de sociale huursector hebben de woningen in 2020 een gemiddeld energielabel B

Volgens plan

In de sociale huursector hebben de woningen in 2025 een gemiddeld energielabel A

Volgens plan

Bouw van levensloopbestendige woningen verspreid over de gemeente

Volgens plan

Tien aanvragen Blijverslening

Niet volgens plan

Voldoen aan taakstelling huisvesting statushouders

Volgens plan

Bewonersparticipatie

Het digitaal platform doemee.middelburgers.nl is nu anderhalf jaar in gebruik. Het aantal deelnemers groeit gestaag en het wordt voor steeds meer projecten ingezet.

Omgevingswet

De omgevingsvisie heeft vertraging opgelopen, door werkdruk bij de projectgroep. In september zal het voorontwerp worden besproken met het college en raadswerkgroep omgevingswet en naar verwachting in december 2022 worden vastgesteld. Vaststelling van de ontwerp-omgevingsvisie door de raad is gepland voor de zomer van 2023. Overigens hoeft volgens de Omgevingswet het de ontwerp-omgevingsvisie pas op 31 december 2024 te zijn vastgesteld. Ook het omgevingsplan heeft iets vertraging opgelopen. Er wordt momenteel gewerkt aan een deelomgevingsplan voor de wijk Klarenbeek.

De verkoop van bouwrijpe gronden

De verkoop van kavels gaat momenteel goed.

Het verkleinen van de stap naar de koopwoningmarkt

De doelstelling is in 2022 verlaagd naar 20 startersleningen per jaar. Aan het einde van het jaar zullen we zien of dit gehaald is.

Nieuwbouw sociale woningvoorraad

Op 31 mei 2022 zijn sinds de prestatieafspraken van 2018 358 sociale huurwoningen opgeleverd dan wel in uitvoering of ontwerpfase. Opgeleverd zijn Hof van Oost-Indië en de Kanaalweg. In uitvoering zijn De Meker en de Sardijngeulstraat. In de ontwerpfase zijn: Mortiere, Rittenburg 3, Essenvelt, Sint Laurens en Churchilllaan. Daarmee zijn de afspraken uit 2018 bijna gehaald. Inmiddels zijn er prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2022-2026 waarin is afgesproken 750 sociale huurwoningen te bouwen in de gemeente. Dat is een hele opgave, de locaties hiervoor zijn nog niet bekend.

Nieuwe Walcherse woningmarktafspraken

De nieuwe Walcherse woningmarktafspraken gaan niet alleen over aantallen woningen, maar ook over betaalbaarheid en aandeel sociale huur. De gesprekken met de provincie en buurgemeenten lopen, maar er is nog geen zicht op definitieve afspraken.

Energieneutrale woningen voor een eerlijke meerprijs

De wil om energieneutraal (BENG +) te bouwen is er, ook bij marktpartijen, maar de huidige markt maakt het lastig om betaalbaar te bouwen.

Aanvragen blijverslening

Eris nauwelijks belangstelling voor de blijverslening.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2022 Lasten

Afwijking 2022 Baten

Afwijking 2022 Saldo

Structureel J/N

8.01.0 Ruimtelijke ordening

Omgevingswet

-30

0

-30

N

Voor het uitvoeren van de toekomstige omgevingswet is nieuwe software aangeschaft. Hiervoor moeten licentiekosten worden betaald.

8.02.0 Grondexploitatie (niet- bedrijventerreinen

Onderzoek/opruimen explosieven

-269

0

-269

N

In januari 2022 heeft de gemeenteraad besloten een aanvraag voor de zgn. Bommenregeling in te dienen als tegemoetkoming in de kosten van onderzoek en ruiming explosieven. In de meicirculaire is de bijdrage toegekend. Deze wordt nu budgetneutraal in de begroting verwerkt.

Raming grondbedrijf wonen

-3.285

3.285

0

N

Op basis van de meest recente doorreking grondbedrijf (februari 2022) dienen de grondverkopen zoals nu opgenomen in de begroting (gebaseerd op de doorrekening grondbedrijf februari 2021) hoger te worden bijgesteld. De ontwikkeling van Essenvelt en Rittenburg III vindt in in 2022 plaats. dit was gepland in 2021. Er zijn hogere baten door de verkoop van Essenvelt, Hazenburg en St. Laurens West. Vooralsnog wordt de exploitatie van het grondbedrijf budgetneutraal geraamd. Definitieve verwerking van de afwijkingen vindt plaats bij de jaarrekening 2022 via de reserve grondbedrijf.

8.03.0 Wonen en bouwen

Leges activiteit bouwvergunningen

In 2022 zijn er meerdere grotere bouwprojecten (Essenvelt, Veersepoort, Mortiere) waardoor de bouwleges in 2022 hoger zijn dan waarmee in de begroting rekening is gehouden.

0

780

780

N

BAG

Bij de Bag wordt personeel extern ingehuurd voor de uitvoering van werkzaamheden voor andere gemeenten uit het samenwerkingsverband. Deze lasten worden één op één doorgerekend aan de betreffende gemeenten. Per saldo is deze afwijking budgetneutraal. Daarnaast is voor de doorontwikkeling van de software ondersteuning door leverancier noodzakelijk om (complexere) updates uit te voeren. De kosten hiervoor bedragen 10,000.

-96

86

-10

N

Overig

-12

-8

-20

J

Totaal

-3692

4143

451

Download pdf