Bestuurlijke tussen­rapportage 2022

menu

Programma Sport, Cultuur en Recreatie

Inleiding

Middelburg moet een vitale stad zijn waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. Een stad die een aantrekkingskracht heeft die tot ver buiten de regio reikt. Het programma Sport, cultuur en recreatie richt zich op activiteiten die zorgen voor een culturele, recreatieve, sportieve, gezonde en educatieve tijdbesteding van inwoners en bezoekers.

De afgelopen twee jaar heeft helaas ook dit programma het zwaar te verduren gehad door de komst van COVID-19 en alle maatregelen die hebben plaatsgevonden. Echter, na de wolken volgt gelukkig vaak de zon en dat lijkt ook hier van toepassing. De meeste maatregelen zijn verdwenen en dit is direct merkbaar in onze stad. De eerste evenementen hebben alweer plaatsgevonden, de Schouwburg heeft haar deuren weer geopend, de sportaccommodaties draaien overuren en de toeristen hebben de weg naar Middelburg weer gevonden. Laat de zomer maar komen.

Voortgang

Prestatie

Status

Aantal kinderen Jeugdsportfonds

Gedeeltelijk volgens plan

Aantal kinderen Jeugdcultuurfonds

Gedeeltelijk volgens plan

Georganiseerde evenementen

Gedeeltelijk volgens plan

Sportbeleid en activering

Lokaal sportakkoord

Ter uitvoering van het lokaal Sportakkoord hebben we net als de afgelopen jaren ook voor 2022 weer een uitvoeringsbudget mogen ontvangen van het Rijk om lokale projecten en samenwerkingsverbanden te stimuleren. Dit jaar bedraagt het budget 30.000. Dit budget wordt verdeeld onder de projecten die voor 13 juni 2022 zijn ingediend en voldoen aan de vooraf vastgesteld criteria. Het betreft projecten die gezamelijk inzetten op thema's als: vaardig in bewegen, positieve sportcultuur, vitale sport en beweegaanbieders en inclusieve sport. De uitvraag hiervoor richting inwoners, scholen en sportverenigingen heeft opnieuw plaatsgevonden via ons participatieplatform doemee.middelburgers.nl en inmiddels zijn er alweer 5 nieuwe projecten aangemeld. De projecten die aan de gestelde voorwaarden voldoen krijgen voor 1 juli 2022 bericht en kunnen direct starten.

Steunpakketten sportverenigingen

Als gemeente verzorgen we veelal maatwerk voor onze sportverenigingen door uitstel van betaling te verlenen en door verenigingen te wijzen op alle landelijke steunpakketten waar ze gebruik van kunnen maken, zoals de 110 miljoen van het Kabinet voor sportverenigingen. Onderdeel hiervan is het steunpakket "Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19" (TVS regeling). De Dienst Uitvoering Subsidies voor Instellingen (DUS-I) meldt hier dat gemeenten en andere verhuurders van sportaccommodaties voor de amateursport die huur hebben kwijtgescholden een aanvraag kunnen indienen. Dit hebben we als gemeente Middelburg al verschillende keren gedaan waardoor we in staat zijn geweest om richting onze verenigingen de huur voor verschillende periodes kwijt te schelden. Dit hebben we gedaan voor Q2 en Q4 van 2020 en Q1 en Q2 van 2021, zij het wel iedere keer onder wisselende voorwaarden. Inmiddels is ook de aanvraagprocudere gestart voor Q4 van 2021. De aanvraag is inmiddels ingediend en als we aan de gestelde voorwaarden voldoen hopen we na de definitieve toekenning onze amateursportverenigingen tegemoet te kunnen komen met het kwijtschelden van 100% van de huur voor de periode van 1 november 2021 tot en met 31 januari 2022. Uiterlijk 29 augustus 2022 ontvangen we hierover bericht .

Brede Impuls Combinatiefuncties

Mede door de komst van de coronacrisis zijn we er nog niet in geslaagd om het maximaal mogelijke aantal van 11,69 fte aan combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches te realiseren. Wel is er begin dit jaar een extra 0,5 fte aangesteld bij de Stichting Kunste Educatie Walcheren waarmee we willen inzetten op de gestelde ambities uit ons lokale sportakkoord en ons lokale preventie akkoord maar met name ook op de ambities uit onze cultuurvisie. Het doel is om naast te stimuleren op sporten en bewegen ook te stimuleren op kunst en cultuurbeoefening, zowel bij kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen. Gelijke kansen in de sport en in de kunst en cultuursector staan hierbij voorop en een goede samenwerking tussen deze verschillende sectoren is wenselijk en noodzakelijk. In totaal is er nu 10,60 fte aan buurtsportcoaches aangesteld.

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Met het fonds maken wij het als gemeente mogelijk dat kinderen en jongeren uit Middelburgse gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek, beeldende kunst, theater of iets anders creatiefs kunnen doen. Voor die kinderen betalen we de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen. Doordat de (binnen)sportaccommodaties, zwembaden, podia, welzijnsruimten etc. de afgelopen 2 jaar regelmatig gesloten zijn geweest in verband met corona, liep het aantal aanmeldingen erg terug. Inmiddels liggen bijna alle beperkingen omtrend sporten, cultuur en corona achter ons en wordt er extra geinvesteerd in het promoten van het fonds. De verwachting is dan ook dat vanaf de zomer van dit jaar de achterstand van het aantal aanmeldingen zal zijn ingehaald.

Evenementen

De evenementensubsidies 2022 zijn verleend zoals voorgenomen. Ook in 2022 kunnen we weer genieten van een gevarieerd aanbod van culturele en sportieve evenementen die gepland staan om zo de levendigheid van de binnenstad te versterken en de uitstraling te verbeteren. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen er in de zomer gelukkig weer verschillende evenementen plaatsvinden, zoals de Kunst en Cultuurroute, City of Dance en de Nacht van de Nacht.

Sportaccommodaties

Middelburg hecht grote waarde aan kwalitatieve, betaalbare, veilige en toegankelijke sportaccommodaties met goede kleedvoorzieningen. Dit draagt bij aan de aantrekkingskracht van sporten. De herinrichting van de velden bij sportparken in Arnemuiden en Sint Laurens bij KV TOP en KV ONDO is begin dit jaar dan ook goed verlopen. De velden waren op tijd beschikbaar voor aanvang van de buitencompetitie. Dit geldt ook voor voor de financiering voor de uitbreding van de kleed- en doucheruimtes bij KV ONDO die conform afspraken zijn opgeleverd en inmiddels ook geopend. De renovatie van het CruyffCourt is 30 mei gestart en volgens planning een week later ook weer opgeleverd. De maatregelen om verspreiding van instrooimateriaal van kunstgrasvoetbalvelden tegen te gaan bij FC Dauwendaele en VV Arnemuiden zijn ook volop aan de gang en 20 juni is de renovatie van het kunstgrasvoetbalveld op sportpark VeersePoort gestart. Verder volgt er zoals altijd in de zomer groot onderhoud van de natuurgrasvelden om deze weer gereed te maken voor aanvang van het nieuwe sportseizoen.

Julianabad Arnemuiden

De Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden heeft ook voor 2022 weer subsidie mogen ontvangen van ten hoogste 45.000,- voor de exploitatie van het zwembad in 2022. In het beleidsplan van de stichting staat de nadere invulling van de exploitatie van het zwembad. De samenwerking tussen de zwemschool Goes en de Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden is helaas beëindigd. Even leek het er op dat hierdoor het toezicht en het leszwemmen en dus de exploitatie van het zwembad in gevaar kwamen maar gelukkig is er met Optisport een partij gevonden om mee samen te werken op het gebied van toezicht. Het continueren van zwemlessen in het Julianabad zal voor dit jaar niet mogelijk zijn. De verwachting is dat dit volgend jaar wel weer zal lukken. Op 2 mei 2022 is het zwembad weer geopend.

Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

In de eerste periode van het jaar moesten culturele organisaties als gevolg van de coronamaatregelen gesloten blijven en / of konden zij een beperkt aantal bezoekers bedienen. Waar mogelijk hebben activiteiten op alternatieve wijze, bijvoorbeeld digitaal, plaatsgevonden. Sinds het loslaten van deze maatregelen, herstelt de publieksvraag zich langzaam. Het verloop van dat herstel verschilt sterk per kunstdiscipline en type organisatie. De gemeente Middelburg ontving van het rijk extra middelen om de cultuursector te ondersteunen tijdens de coronamaatregelen. Culturele organisaties die in 2022 financiële schade oplopen kunnen een aanvraag indienen voor noodsubsidie. Lokale zzp’ers uit de culturele en creatieve sector kunnen in deze periode van herstel een financiële bijdrage aanvragen bij het uitvoeren van een artistiek project, via een makersregeling.

Cultureel Profiel

Als gevolg van de coronamaatregelen en het benodigde extra maatwerk in de afspraken met culturele organisaties, heeft het uitvoeringsprogramma van de Middelburgse cultuurvisie vertraging opgelopen. In 2022 zal een herstart plaatsvinden. De Z4-gemeenten werken samen aan een aanpak waarbij kunst en cultuur een bijdrage leveren aan aantrekkelijke woon- en verblijfsgemeenten.

Podiumkunsten

De coronacrisis heeft kwetsbaarheden in de podiumketen aan de oppervlakte gebracht. Om uitdagingen gezamenlijk het hoofd te bieden hebben de Zeeuwse Podia hebben zich verenigd binnen het Zeeuws Cultuur Overleg Podia. Onder meer afstemming over een complementair podiumaanbod vindt in dit verband plaats.

Beeldende kunst

Middelburg ontvangt sinds 2009 een decentralisatie-uitkering Beeldende Kunst en Vormgeving van €150.000. Deze uitkering wordt gebruikt voor dekking van onze uitgaven aan SBKM Vleeshal, Caesuur en CBK Zeeland. Voorwaarde is dat Middelburg ook minimaal 150.000 uit eigen middelen bijdraagt aan hedendaagse beeldende kunst. De voorbereidingen voor kunstmanifestatie Façade 2022 hebben inmiddels plaatsgevonden. CBK Zeeland voldoet aan de aan de afgesproken eigen-inkomsteneis en ontvangt daarom dit jaar voor de organisatie van Façade een eenmalige uitkering van €150.000.

Cultureel erfgoed

Cultureel Erfgoed is een van de belangrijkste bestanddelen van de Identiteit van Middelburg. In aanloop naar de invoering van de omgevingswet wordt samen met de Walcherse Archeologische Dienst gewerkt aan een inventarisatie van het in de gemeente aanwezige erfgoed. Er is in toenemende mate zorg over de VTH-keten (Vergunningverlening-Toezicht-Handhaving) ten aanzien van het erfgoed. De verduurzaming van het gebouwd erfgoed heeft continu aandacht. In de eerste helft van 2022 zijn ook de voorbereidingen voor Open Monumentendag opgestart, wordt er onder meer gewerkt aan de Kerkenvisie, onderzoek naar Joods vastgoed in de tweede wereldoorlog en wordt er in diverse projecten en dossiers een inbreng geleverd met betrekking tot de waarde en bescherming van het cultureel erfgoed. Ten aanzien van archeologie is beleid vastgelegd in de Nota Archeologische monumentenzorg Walcheren 2016-2022. Gezien de rijkdom aan Cultureel Erfgoed in Middelburg is er echter in toenemende mate behoefte aan een specifiek erfgoedbeleid.

Archeologie

In de eerste helft van 2022 is het werk van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) voor de gemeente Middelburg voornamelijk in beslag genomen door het reguliere adviseringswerk bij bestemmingsplannen en vergunningaanvragen. Daarnaast vond een voortzetting van de directievoering van de uitwerking van de opgravingen die in 2020/2021 hebben plaatsgevonden bij Sint Laurens en in het bedrijventerrein Trekdijk.

Zelf heeft de WAD een verkennend en waarderend onderzoek uitgevoerd in het kader van de ontwikkeling aan de Sir Winston Churchilllaan 8. Hier is geen archeologie gevonden en ook geen vervolgonderzoek nodig.

Relatief veel tijd heeft de WAD gestoken in het inventariseren van cultuurhistorische en landschappelijke waarden van Walcheren. Dit is een belangrijk onderdeel voor het tot stand komen van het omgevingsplan. Naar verwachting zal de inventarisatie begin vierde kwartaal in een kaart met geformuleerde ambities gereed komen.

Aan publiekswerking heeft de WAD ook gedaan: twee lessen/expedities in het veld over de bodem van Walcheren in het kader van een workshop Gastheer van het Walcherse Landschap en van de landelijke Geoweek. Binnen gaf de WAD nog een les voor bewoners van een monumentenpand. Deze laatste was georganiseerd door het Zeeuws Archief en de Zeeuws Volksuniversiteit.

Media

Bibliotheekwerk

ZB Bibliotheek en Planbureau van Zeeland voorziet in alle functies die van een openbare bibliotheek worden verwacht. Vanwege de sluiting van de bibliotheken in de eerste helft van het jaar, verwacht ZB niet aan alle prestatieafspraken te kunnen voldoen. Waar mogelijk verzorgt de organisatie activiteiten digitaal. Daarnaast werkt ZB in 2022 aan de versterking van de eigen rol in de maatschappelijke loketten die sinds 2019 in het pand gehuisvest zijn.

Openbaar groen en recreatie

Groen in de Woonomgeving / Actualisatie groenbeleidsplan

Samen met de tuinmannen en een ecoloog is er aandacht besteed aan werken conform de wet natuurbescherming. De ecoloog maakt naar aanleiding van deze inspirerende dag werkinstructies. Deze beschrijven wanneer werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden en hoe gehandeld moet worden. Met deze handvaten kunnen de tuinmannen altijd zorgvuldig handelen, bijvoorbeeld als een broedende vogel of een beschermde plant wordt ontdekt. Daarnaast zijn de traditionele groenaccenten zoals bloemboten en bloemschaalstelleges zijn verruild voor meerdere kleine groenaccenten met bloembakken aan de bruggen over de grachten en bloemenranden bij binnenkomst van de stad.

Recreatie en toerisme

In de eerste maanden van 2022 heeft er participatie plaatsgevonden over het Actieplan Toerisme. Er zijn gesprekken gevoerd met de Vereniging Ondernemers Middelburg, met inwoners van de binnenstad, met Koninklijk Horeca, met vertegenwoordigers van de cultuursector en met diverse ondernemers. Er is brede steun voor de inhoud van het concept Actieplan Toerisme waarmee Middelburg zich de komende jaren nog meer wil profileren.

COVID-19 heeft verder de digitalisering in de toeristische sector een boost gegeven. Zo wordt er samen met de stakeholders hard gewerkt aan een virtueel/digitaal platform voor Middelburg. De groepsreizen (riviercruises, busreizen) komen inmiddels weer mondjesmaat op gang. Verder is het participatietraject m.b.t. Airbnb afgerond en kan uitvoering gegeven worden aan het nieuwe beleid. De verwachting is verder dat de toeristische sector deze zomer weer vol zal draaien in Middelburg.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2022 Lasten

Afwijking 2022 Baten

Afwijking 2022 Saldo

Structureel J/N

5.01.0 Sportbeleid en activering

Sportakkoord 2022

De ontvangst van de specifieke uitkering stimulering sport 2022 was niet opgenomen in de begroting. Het volledige bedrag wordt beschikbaar gesteld voor subsidies en is derhalve budgetneutraal.

-30

30

0

N

5.02.0 Sportaccommodaties

Sport BTW compensatie SPUK

De BTW op de exploitatievergoeding voor Optisport is meegenomen bij zowel de Regeling specifieke uitkering stimulering sport alswel verrekend via het BTW-compensatiefonds. Dit omdat vanuit de Belastingdienst nog steeds geen duidelijkheid bestaat tav de fiscale positie van Optisport. Aangezien nu sprake is van dubbele verrekening dient er vanuit gegaan te worden dat reeds gecompenseerde BTW- bedragen (over de afgelopen jaren) deels terugbetaald moeten worden. Hier wordt nu een reservering voor gemaakt. De teveel ontvangen compensatie maakte in de afgelopen jaren onderdeel uit van het jaarrekeningsaldo.

-220

-220

N

5.03.0 Cultureelpresentatie

Beeldende kunst

In de reserve transitoria is vanuit voorgaande jaren budget gereserveerd voor de Facade 2022. In 2022 vindt dit evenement plaats en derhalve wordt voorgesteld om het gereserveerde bedrag toe te voegen aan het budget voor de Facade 2022.

-46

0

-46

N

Overig

-9

0

-9

N

5.05.0 Cultureel Erfgoed

Europees project Violet

Het Europees project Violet heeft voor 2022 extra budget gekregen voor de binnen dit project uit te voeren activiteiten. De begroting wordt zowel voor de kostenkant als voor de extra te verkrijgen subsidie aangepast.

-24

48

24

N

Overig

-18

0

-18

N

5.07.0 Openbaar groen

-4

0

-4

N

Totaal

-351

78

-273

Download pdf