Bestuurlijke tussen­­­-rapportage 2023

menu

Programma Economie

Inleiding

Het programma economie heeft als doel de economische groei te stimuleren. De gemeente heeft hierop vooral invloed door het zorgen voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen en door het bieden van plekken waar bedrijven zich kunnen vestigen en ontwikkelen. Daarnaast kan de gemeente bijdragen aan het aantrekken van toeristen.

Voortgang

Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Prestatie

Status

nieuwe bedrijfspercelen beschikbaar maken

opstellen ontwikkelvisie voor de binnenstad

realisatie Smart Grid Arnestein

behoud van het aantal winkels in het kernwinkelgebied

ontwikkeling van een promotiestrategie voor toerisme

verminderen overlast door toeristisch zoekverkeer

Toelichting afwijkingen en ontwikkelingen

Ruimte voor bedrijvigheid

Het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Trekdijk is vernietigd. Er is door herstructurering op Arnestein nog geen extra bedrijfsruimte beschikbaar gekomen. Er is geen grond meer op Arnestein te koop en de grond op bedrijventerrein Mortiere is grotendeels verkocht en gereserveerd. De gemeente biedt alleen nog grond op Mortiere aan voor regionale bedrijven met een urgent ruimteprobleem.

Herstructurering Arnestein

Uitvoering van het project Siloplein is pas gestart na het besluit van de gemeenteraad over de gewijzigde grondexploitatie. De gemeenteraad is geïnformeerd met een memo actieve informatie. Slopen en bouwrijp maken start in het derde kwartaal van 2023. Er heeft een inschrijving plaats gevonden voor de verkoop van loodsen.

Economische promotie

De gemeente is in overleg met diverse ondernemers over bouwplannen op Mortiere, Mortiere Ensemble en op Ramsburg.

Energietransitie

Er is een plan gemaakt voor een smart grid Arnestein. Daar is subsidie voor aangevraagd bij de provincie. De HZ, Economische Impuls Zeeland NV, de Middelburgse Bedrijvenclub en adviesbureau Zbra leveren een bijdrage aan dit project.

Strategisch project Ramsburg

In de eerste maanden van 2023 zijn geen kavels verkocht op Ramsburg. Er zijn 2 grote projecten in voorbereiding: een zorgcentrum en een groot kantoor.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen x 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2023 Lasten

Afwijking 2023 Baten

Afwijking 2023 Saldo

Structureel J/N

3.02.0 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Raming grondbedrijf bedrijven

-653

653

0

N

De begroting 2023 is gebaseerd op de doorrekening grondbedrijf van februari 2022. Nu de doorrekening grondbedrijf per februari 2023 is geactualiseerd dient ook de begroting 2023 hierop aangepast te worden.

3.04.0 Economische promotie

Baten woonforensenbelasting

0

90

90

J

Deze belasting wordt opgelegd aan de forens die minstens 90 dagen in de woning verblijft. Als daarnaast de woning wordt verhuurd, dan wordt hiervoor ook forensenbelasting opgelegd. De te verwachten voordelige afwijking wordt veroorzaakt doordat het aantal woningen dat wordt verhuurd is gestegen. Structurele verwerking vindt plaats in de begroting 2024.

Baten toeristenbelasting

0

160

160

J

Het aantal overnachtingen is toegenomen. De begroting bijstellen op basis van 2022. Structurele verwerking vindt plaats in de begroting 2024.

Overig

0

10

10

J

Totaal

-653

913

260

Download pdf