Bestuurlijke tussen­­­-rapportage 2023

menu

Programma Onderwijs

Inleiding

Onderwijs draagt er mede aan bij dat jongeren kennis vergaren, weerbaar zijn en zelfstandig worden. Wij streven daarom naar een gevarieerd aanbod van onderwijs op verschillende niveaus. Een speerpunt is het bestrijden van schoolverzuim. Voor dat doel is onder meer een verzuimkaart ontwikkeld en hebben scholen een vaste RBL (Regionaal Bureau Leerlingzaken)-consulent.

Voortgang

Prestatie

Status

aanbieden voorschoolse educatie

volgens plan

gelijke ontwikkelkansen voor alle kinderen van 2 toe en met 12 jaar

volgens plan

bevorderen van kansengelijkheid voor jeugd

volgens plan

vroegsignaleren van problemen bij kinderen en jeugd

volgens plan

Versterken ondersteuningsstructuren in het onderwijs

volgens plan

terugdringen schoolverzuim en begeleiding bij leer- en kwaliticatieplichtige leerlingen

Volgens plan

laten dalen van het aantal 18 tot 23 jarige zonder startkwalificatie

Niet volgens plan

Voldoen aan de zorgplicht voor onderwijshuisvesting t.b.v. primair- en voortgezet (speciaal) onderwijs

volgens plan

Faciliteren vestiging en financiering uitbreiding hoger- en academisch onderwijs

volgens plan

investeren in milieueducatie

volgens plan

Toelichting op afwijkingen en ontwikkelingen

Laten dalen van het aantal 18 tot 23 jarige zonder startkwalificatie

Het dalen van het aantal voortijdige schoolverlaters gaat niet volgens plan. Bij het uitkomen van de VSV cijfers over 2021-2022, is bekend geworden dat de cijfers van het VSV verontrustend hoog zijn geworden. Voor Walcheren betekent dit een toename van 30%. In het bestuurdersoverleg VSV is afgesproken dat er, Zeeuws breed, in de colleges van B&W en de gemeenteraden aandacht voor gevraagd zou worden. Dit is voor Walcheren gebeurd.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2023 Lasten

Afwijking 2023 Baten

Afwijking 2023 Saldo

Structureel J/N

4.02.0 Onderwijshuisvesting

Voorzieningen in huisvestiging bijzonder basisonderwijs

0

-18

-18

J

Door B&W is besloten om de huur voor de kinderopvang De Maneblussertjes in het IKC (Integraal Kindcentrum) naar beneden bij te stellen. In de dekking zal worden voorzien door de afschrijvingstermijn van de investering van de kinderopvang aan te passen naar 40 jaar (was 20 jaar). Dit in overeenstemming met de afschrijvingstermijn van de uitbreding van het IKC. De lagere afschrijvingslast zal worden verwerkt bij de analyse van de activa. Dus per saldo zal deze wijziging nagenoeg budgetneutraal zijn. Structurele verwerking vindt plaats in de begroting 2024.

Churchillaan voorzieningen

-39

12

-27

N

Voor 2023 zijn geen lasten en ook geen baten begroot, omdat was voorzien dat per 1-1-2023 geen verhuurders meer in het gebouw zouden zitten. De planning is nu om het gebouw per 30-6 leeg te hebben. De begroting 2023 bijstellen aan de werkelijkheid.

Huisvesting TEC en ISK

-211

211

0

N

Van het Rijk hebben we een specifieke uitkering ontvangen voor onderwijshuisvesting voor ontheemden. De kosten die wij hiervoor gaan maken worden hiermee afgedekt. De begroting 2023 hier op aanpassen.

4.03.0 Onderwijsbeleid en leerlingzaken

NPO vertragingen Covid

-650

650

0

N

De specifieke uitkering NPO (Nationaal Programma Onderwijs) vertragingen Covid was niet opgenomen in de begroting. De regeling heeft een looptijd tot 31 juli 2025. Een deel van de specifieke uitkering wordt in 2023 besteed aan subsidies. Per saldo is dit budgetneutraal.

leerlingenvervoer

Met de meicirculaire 2023 is gebleken dat we een decentralisatieuitkering, maatschappelijk begeleiding van inburgeringsplichtige asielmigranten en hun gezinsleden gaan ontvangen. In de dekking is voorzien dmv een hogere algemene uitkering. Per saldo budgetneutraal.

-47

0

-47

N

OAB (vm GOA)

-513

513

0

N

Voor het OAB (onderwijsachterstandenbeleid) is niets opgenomen in de begroting. Hiervoor zijn rijksmiddelen ontvangen. De begroting 2023 dient hierop te worden aangepast. Daarnaast is er nog een restant van 2019-2022 waarmee we in 2023 activiteiten gaan ontplooien.

Overig

-1

Totaal

-1461

1368

-92

Download pdf