Bestuurlijke tussen­­­-rapportage 2023

menu

Programma Sport, Cultuur en Recreatie

Inleiding

Middelburg is een vitale en bruisende stad waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. Een aantrekkelijke stad voor jong en oud met een aantrekkingskracht die tot ver buiten de regio reikt, waarin kunst en cultuur erg waardevol zijn en waar ruimte is voor festivals en evenementen.

Dit blijkt al direct in de aanloop naar de zomer met de start van de eerste evenementen die al hebben plaatsgevonden zoals o.a. Middelburg VOLkoren en de Havenfeesten waar het direct gezellig vertoeven was in het zonnige Middelburg. De toeristen hebben ook dit jaar de weg naar Middelburg weer gevonden.

Voortgang

Prestatie

Status

Aantal kinderen Jeugdsportfonds

Volgens plan

Aantal kinderen Jeugdcultuurfonds

Volgens plan

Georganiseerde evenementen

Volgens plan

Toelichting op afwijkingen en ontwikkelingen

Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

In 2023 beschikken we over extra cultuurbudget om de sector de ondersteunen bij het inzetten op vernieuwing en innovatie. Deze eenmalige middelen zetten we via een regeling voor eenmalige subsidie in voor activiteiten die vernieuwend zijn en bijdragen aan de ambities van de cultuurvisie. In het eerste kwartaal zijn op deze wijze drie initiatieven ondersteund. Daarnaast bevinden zich diverse initiatieven zich in een voorbereidend stadium voor een aanvraag.Vanaf 2023 financieren de gemeenten via een specifieke uitkering de Informatiepunten Digitale Overheid. De ZB voert deze informatiepunten voor Middelburg uit in de bibliotheek aan de Kousteensedijk en op laagdrempelig te bereiken locaties.

In de eerste helft van 2023 heeft er een nulmeting plaatsgevonden van een selectie van de buitenbeelden in de openbare ruimte in Middelburg. Voor de overige beelden zal later dit jaar via een inspectie en restauratie- en onderhoudsadvies worden opgesteld.

Samenwerking cultuur

Samenwerking op gemeentelijk en provinciaal gebied concentreerde zich in de eerste maanden op de innovatieregeling ‘Samen in Zee’ en de afbakening van verantwoordelijkheden voor cultuureducatie. Een haalbaarheidsonderzoek naar een kandidaatstelling Culturele hoofdstad van Europa 2033 vindt plaats in de tweede helft van het jaar.

Podiumkunsten

Uitvloeisel van het raadsbesluit over de profilering van het podiumaanbod is de vergaande samenwerking tussen de Stichting Zeeuwse Concertzaal, Schouwburg Middelburg BV en stichting de Oostkerk. De opgebouwde samenwerking en afstemming over het aanbod podiumkunsten is in de periode van coronamaatregelen grotendeels stilgevallen. De Zeeuwse podia hebben zich verenigd binnen het Zeeuws Cultuur Overleg Podia waar de samenwerking weer opgebouwd wordt.

Cultureel erfgoed

De omvang van de opgaven rondom cultureel erfgoed, waaronder de inventarisatie van het erfgoed voor de omgevingswet, het nog op te stellen Erfgoedbeleid, de Kerkenvisie, energietransitie & klimaatadaptatie en de aandacht voor de instandhoudingsplicht van het gebouwd erfgoed, brengt mee dat uitvoering en uitwerking veel tijd vergt. Daarnaast is ook de diversiteit van ontwikkelingen waarin erfgoed een rol speelt groot. Hieruit volgt dat er ook in het tweede deel van 2023 keuzes gemaakt moeten worden waardoor langere doorlooptijden onvermijdelijk zijn.

Archeologie

De Walcherse Archeologische Dienst (WAD) had voor het eerste halfjaar van 2023 het doel geformuleerd om het archeologiebeleid te actualiseren. Dit werk is behoorlijk gevorderd. De bijbehorende kaarten zijn grotendeels bijgewerkt naar de actuele stand van zaken. De verwachting is dat het werk in de tweede helft van 2023 voltooid zal worden. Ook zijn er vorderingen gemaakt met de inventarisatie van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden binnen de Walcherse gemeenten. De verwachting is deze in de tweede helft van 2023 voltooid worden.

Lokaal sportakkoord

Ter uitvoering van het Lokaal Sportakkoord hebben we net als de afgelopen jaren ook voor 2023 weer een uitvoeringsbudget mogen ontvangen van het Rijk. Dit budget is om lokale projecten en samenwerkingsverbanden te stimuleren. Dit budget is verdeeld onder de projecten die zijn ingediend via ons participatieplatform en voldoen aan de vooraf vastgesteld criteria. Het betreft voorlopig weer tien projecten die gezamenlijk inzetten op thema's als: vaardig in bewegen, positieve sportcultuur, vitale sport en beweegaanbieders en inclusieve sport. In totaal komt het aantal lokale initiatieven dat ondersteund wordt door het lokaal sportakkoord op 56. De uitvraag hiervoor richting inwoners, scholen en sportverenigingen heeft opnieuw plaatsgevonden via ons participatieplatform doemee.middelburgers.nl. In het tweede deel van het jaar vindt er een herijking plaats van het Lokaal Sportakkoord en stellen we in het kader van de Brede Spuk regeling een integraal plan op voor de versterking van sporten en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis 2023-2026.

Brede Impuls Combinatiefuncties

Met de Brede Regeling Combinatiefuncties wordt deelname aan sport en cultuur verbonden met ten minste één andere sector, zoals de zorg of het onderwijs. Ook dit jaar zet een team van maximaal 11,69 fte aan combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches zich weer in om de verbinding tussen sectoren te realiseren. Samen met de gezamenlijke ministeries en VNG/VSG zetten ze zich in om vraaggericht de toeleiding en begeleiding naar sport-, beweeg- en cultuuraanbod te versterken, zodat meer Middelburgers actief betrokken raken bij en deelnemen aan sport, bewegen en cultuur en daarmee gezonder, actiever en fitter worden. Ook deze regeling zal in het tweede deel van het jaar worden ondergebracht in de brede specifieke uitkering (SPUK) gericht op gezondheid, sport- en beweegstimulering, cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis waarmee we een volgende stap zetten in het doelgericht inzetten van de functionarissen.

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Met het fonds maken wij het als gemeente mogelijk dat kinderen en jongeren uit Middelburgse gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub of aan zwemmen, dans, muziek, beeldende kunst, theater of iets anders creatiefs kunnen doen. Voor die kinderen betalen we de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen en vanaf dit jaar voor het leszwemmen ook de eigen bijdrage waardoor het leszwemmen A+B voor deze doelgroep volledig gratis is. De eerste toekenningen via het fonds voor de nieuwe seizoenen hebben inmiddels plaatsgevonden en lopen voorspoedig.

Sportaccommodaties

Op sportcomplex de VeersePoort wordt dit jaar op de plek van het hoofdveld een nieuw kunstgrasveld aangelegd die de verenigingen de kans geeft om zo het sportpark intensiever te gebruiken voor zowel trainingen als wedstrijden. De plannen hiervoor liggen inmiddels klaar en de verwachting is dat de werkzaamheden dit jaar zullen worden afgerond .

Daarnaast zijn met de korfbalvereniging KV TOP de eerste gesprekken gestart om de kleed en doucheruimtes van de korfbalvereniging uit te breiden en is er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van LED verlichting op de buitensportaccommodaties in Middelburg.

Recreatie en toerisme

De gemeenteraad heeft in het tweede kwartaal van 2023 de kaders voor het toeristisch beleidsplan vastgesteld. In het tweede en derde kwartaal van 2023 zullen de kaders verder worden uitgewerkt in een concept beleidsplan en wederom worden voorgelegd aan de stakeholders en de gemeenteraad. Het beleidsplan richt zich erop om de lusten en lasten van toerisme in balans te houden. Seizoensspreiding, focussen op specifieke doelgroepen en mobiliteit zijn daarbij prioriteit. Vooruitlopend op het nieuwe beleidsplan wordt zowel voor het Middelburg Magazine als voor de website uitinmiddelburg.nl gewerkt aan een nieuwe opzet/uitstraling.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2023 Lasten

Afwijking 2023 Baten

Afwijking 2023 Saldo

Structureel J/N

5.02.0 Sportaccommodaties

Sportaccommodaties

De indexering van de beheerkosten van de sportcomplexen De Blikken, De Sprong en De Kruitmolen is sterker gestegen dan waarmee in de begroting 2023 rekening is gehouden. De begroting 2023 dient hierop te worden aangepast. Structurele verwerking vindt plaats in de begroting 2024.

-58

0

-58

J

Overig

-3

0

-3

J

5.03.0 Cultureelpresentatie

Stadsschouwburg

Voor de indexering van de subsidie en de huur Schouwburg zijn afwijkende afspraken in de met Schouwburg Middelburg B.V. gesloten overeenkomst. In 2022 heeft agv bovenstaande een herrekening van de subsidie en de huur over 2022 plaatsgevonden welke ook van invloed is op 2023 en volgend. De begroting 2023 wordt hierop bijgesteld. De meerkosten voor 2024 en verder zijn verwerkt in de kadernota 2024-2027.

0

35

35

J

Corona cultuurmiddelen

-220

0

-220

N

Veel van de culturele instellingen die door gemeenten worden ondersteund, zijn door de coronacrisis in de problemen gekomen omdat activiteiten niet konden doorgaan en/of eigen inkomsten afnamen. Met deze extra middelen worden gemeenten in staat gesteld om deze belangrijke instellingen te ondersteunen en zo de lokale culturele infrastructuur in stand te houden. Deze middelen zijn vorig jaar in de reserve terecht gekomen en worden nu onttrokken.

Zeeuwse Muziekschool

-133

0

-133

N

Dit betreft de verwerking van de 1e begrotingswijziging 2023 van de Zeeuwse Muziekschool. Zie radsvoorstel 23-059.

5.06.0 Media

Informatiepunten digitale overheid

-47

47

0

N

Vanuit een specifieke uitkering wordt geld ontvangen voor het uitvoeren van de informatiepunten digitale overheid. Dit wordt doorbetaald aan de zeeuwse bibliotheek (budgetneutraal effect).

5.07.0 Openbaar groen

-33

0

-33

N

Door de aanleg van kabels en leidingen ontstaat er schade aan het groen. Er is afsproken om hiervoor extra budget beschikbaar te stellen. Dekking vindt plaats vanuit de reserve reconstructie wegen. Zie programma Bestuur / taakveld 0.10.0 / Reserve reconstructie wegen (budgetneutraal effect).

Totaal

-494

82

-412

Kredieten

Geluidsinstallatie sporthal De Kruitmolen

Abusievelijk is de vervanging van de geluidinstallatie van sporthal De Kruitmolen in de begroting 2023 niet op de lijst van vervangingsinvesteringen geplaatst. Vervanging dient dit jaar wel plaats te vinden. De raad wordt alsnog gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van 29k. De kapitaallasten zijn structureel opgenomen in de begroting.

Frituurinbouw Sporthal De Blikken

Abusievelijk is de vervanging van de frituurinbouw van sporthal De Blikken in de begroting 2023 niet op de lijst van vervangingsinvesteringen geplaatst. Vervanging dient dit jaar wel plaats te vinden. De raad wordt alsnog gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van 13k. De kapitaallasten zijn structureel opgenomen in de begroting.

Dienstfietsen

Dit krediet is al eerder verleend en wordt verhoogd met 10k. Dit krediet is niet meer toereikend, enerzijds doordat er in de markt prijsverhogingen zijn doorgevoerd en anderzijds worden er andere eisen gesteld aan dienstfietsen. De kapitaallasten worden hierop aangepast.

Download pdf