Bestuurlijke tussen­­­-rapportage 2023

menu

Programma Veiligheid

Inleiding

Inwoners en bezoekers van Middelburg moeten zich veilig voelen en moeten veilig zijn. Het gaat om veiligheid in en rond het huis en in de buurt. In het grotere verband veiligheid van stad en regio. We werken aan het tegengaan van ondermijnende criminaliteit, woninginbraken, overvallen en straatroven. Hierbij werken we veel samen met andere organisaties.

Voortgang

Prestatie

Status

Uitvoeringsprogramma van het Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026

Opstellen van een uitvoeringsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2023

Volgens plan

De aanpak van ondermijning

Invulling geven aan een programmatische wijze van toezicht en handhaving

Gedeeltelijk volgens plan

Werken met een Lokaal Informatieoverleg op Ondermijning

Volgens plan

Implementatie van het Zeeuwse Bibobbeleid

Gedeeltelijk volgens plan

Bewustwordingstrainingen 'integriteit en weerbaarheid' voor medewerkers

Volgens plan

Het coördineren van ondermijningscasuïstiek of een bijdrage leveren aan casuïstiek

Volgens plan

Komen tot een Zeeuwse aanpak op ondermijning

Volgens plan

Uitdagingen op het snijvlak van zorg en veiligheid

Komen tot een Zeeuwse agenda zorg en veiligheid

Volgens plan

Realiseren trainingen 'radicalisering' en netwerkvorming

Volgens plan

Uitdagingen op het gebied van jeugd en veiligheid

Uitvoering geven aan een bewustwordingscampagne 'tegengaan bezit en gebruik van steekwapens door jongeren'

Volgens plan

Diverse interventies op het gebied van bewustwording, preventie, vroegsignalering en repressie ten uitvoer brengen irt project steekwapens

Volgens plan

Implementatie van een lokaal Persoonsgerichte Aanpak voor jongeren

Volgens plan

Participeren in een monitoringstool om de voortgang van het project en de resultaten ervan te kunnen monitoren

Gedeeltelijk volgens plan

Digitale veiligheid en de aanpak van cybercriminaliteit

Uitrollen jongerenplatform HackShield in de gemeente Middelburg

Volgens plan

Uitvoeren bewustwordingscampagnes gericht op kwetsbare groepen in de samenleving

Volgens plan

Initiatief tot en deelname aan een bovenlokale samenwerking om bij te dragen aan het tegengaan van cybercriminaliteit in Zeeland en West-Brabant

Volgens plan

Veiligheid in relatie tot de energietransitie

Agendering van dit thema binnen de gemeentelijke organisatie

Volgens plan

De gemeente voorbereiden op een mogelijke crisis in relatie tot de risico's die samenhangen met de energietransitie

Niet volgens plan

De nieuwe risico’s vanuit de energietransitie borgen in ruimtelijke plannen, Omgevingsvisie en Omgevingsplan, vergunningen, toezicht en toekomstig beleid

Niet volgens plan

Veiligheid op en rond evenementen

Verbetering inhoud en proces rondom veiligheidsplannen bij evenementen

Volgens plan

Investeren in een voorbereiding op de jaarwisseling gericht op een duurzaam veilig en rustig verloop daarvan

Volgens plan

Toelichting op afwijkingen en recente ontwikkelingen

Ondermijning

De ambities in het IVB 2023-2026 voor de aanpak van ondermijning betreffen het komen tot een Zeeuwse aanpak en het uitvoeren van een professionaliseringsslag. Om die professionaliseringsslag te maken wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een BIT team voor Zeeland (Bestuurlijk Interventieteam). Een dergelijke oplossing moet Zeeland helpen qua capaciteit en continuïteit. De uitkomsten van het onderzoek worden 22 juni besproken in het districtscollege.

Middelburg heeft samen met Vlissingen uitvoering gegeven aan de zelfscan informatiepositie. De uitkomsten van de zelfscan vormen de basis voor een verbeterplan voor onze informatiepositie. Dat verbeterplan zal na de zomer gestart worden. Verder is Middelburg actief betrokken bij de ontwikkeling van het dashboard ‘zicht op ondermijning’.

Sinds halverwege 2022 is gestart met een signalenoverleg. In 2023 heeft in de eerste maanden drie keer overleg plaatsgevonden. Hierbij zijn diverse signalen, zowel vanuit de organisatie als van externe partners, besproken. Hier zijn acties uit voortgekomen. Op basis van een intern te volgen training wordt verwacht dat vanuit de organisatie meer signalen van mogelijke ondermijning zullen komen. Ook zijn in de eerste maanden van 2023 vijf integrale (verkeers)controles gericht op ondermijning uitgevoerd. Verder is de gemeente Middelburg per 1 april 2023 aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). In de periode 1 april 2023 tot 1 juni 2023 zijn acht meldingen ontvangen. Deze waren allemaal drugs gerelateerd.

Het BIBOB beleid dient nog vastgesteld te worden door het college van Middelburg. Er is wel een werkgroep actief om het beleid na vaststelling te implementeren. Dat betekent dat ook Middelburg op andere terreinen dan alleen de exploitatievergunning BIBOB toepast. Verder heeft Middelburg mee vorm gegeven aan de Zeeuwse samenwerking op dit terrein als ‘adoptie’ gemeente voor het thema BIBOB (samen met provincie Zeeland) voor de Zeeuwse norm weerbare overheid.

Zorg en veiligheid

In 2023 is, namens de Walcherse gemeenten, deelgenomen aan het overleg met betrekking tot radicalisering vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland. Landelijk en regionaal is de aandacht voor radicalisering verder verbreed. In het verleden was de aandacht vooral gericht op radicalisering binnen geloofsovertuigingen. Wat in 2022 begon met ageren tegen de coronamaatregelen is in 2023 de scoop verder verbreed naar ook anti-overheid denken als fenomeen binnen radicalisering. Deze verandering is ook in Zeeland en Middelburg zichtbaar en zodoende heeft dit de aandacht van de medewerkers uit het cluster OOV.

Jeugd en veiligheid

In 2023 is de YouChoose geïmplementeerd. Deze jongerencampagne heeft als thema wapenbezit en richt zich op preventie, bewustwording en structurele gedragsverandering. De campagne verbindt bestaande initiatieven en acties als gastlessen, workshops en activiteiten. Op 11 mei 2023 vond in De Spot de Kick-off plaats. In oktober 2023 staat een lokale wapeninleveractie gepland. Met het Openbaar Ministerie zijn de voorbereidingen hiertoe gestart.

Belangrijk voor de impact van het project steekwapens is een sterk netwerk. Twee keer per jaar organiseert Gemeente Middelburg een bijeenkomst speciaal voor het professionele netwerk. De eerste bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Er hebben 80 professionals deelgenomen vanuit een breed werkveld. Begin november 2023 wordt een volgende sessie gehouden.

Middelburg is gestart met het inrichten van een lokale Persoonsgerichte aanpak (PGA). De lokale PGA gaat zich richten op jongeren met zorgelijk gedrag nog voordat er strafbare feiten worden gepleegd, of wanneer lichtere vormen van criminaliteit naar voren komen. Het richten, inrichten en borgen van deze lokale PGA is een complex proces van afstemming met diverse partijen, op- en afschaling, privacy en implementeren in bestaande overlegstructuren. In juni 2023 is de kwartiermaker Lokaal Persoonsgerichte Aanpak voor jongeren (LPGA) gestart met haar opdracht. Voor eind 2023 heeft de kwartiermaker voor Middelburg breed een lokale aanpak (LPGA) en een preventief overleg ingericht. Voorzien van een onderliggend convenant.

Kort nadat de coronamaatregelen opgeheven werden, nam het aantal jeugdoverlast-meldingen significant toe. Binnen de gemeente Middelburg vindt intensief contact plaats met diverse ketenpartners. Hierbij valt te denken aan de politie, Welzijn Middelburg, Woongoed, horecaondernemers, enzovoorts. Per casus waar sprake is van jeugdoverlast, zal de gemeente Middelburg de regierol nemen en samen kijken met de partners die een rol (kunnen) spelen in de bestrijding van jeugdoverlast welke interventies noodzakelijk worden geacht. Een integrale benaderingswijze is belangrijk om jeugdoverlast te bestrijden. Eerdere interventies hebben bijgedragen aan een afname van jeugdoverlast. Er zijn op dit moment geen nieuwe ontwikkelingen op dit thema zichtbaar.

Ook de rol van de scholen is van belang met betrekking tot jeugd en veiligheid. Eind 2021 is daarom een actualisatieslag gemaakt met betrekking tot het toenmalig verlopen schoolveiligheidsconvenant. In 2023 vindt een eerste evaluatie van het schoolveiligheidsconvenant plaats. Vanuit deze evaluatie zullen de contacten tussen de scholen, politie, het OM en de gemeente worden geïntensiveerd. Zo kunnen zorgwekkende signalen tijdig worden gedeeld en passende maatregelen/interventies worden genomen. De gemeente voert beleid en procesregie over de aanpak van schoolveiligheid, houdt zicht op de naleving van de gemaakte afspraken en biedt facilitaire ondersteuning aan bij de uitvoering van deze afspraken.

Aanpak cybercriminaliteit

Middelburg heeft het initiatief genomen om te komen tot een samenwerking binnen de eenheid Zeeland West-Brabant op het gebied van cybercriminaliteit. Dit heeft geleid tot een strategische agenda op dit thema voor de eenheid en een governance. Per district wordt nu een uitvoeringsplan gemaakt om te starten met interventies om de cyberweerbaarheid in de samenleving te vergroten. In het districtscollege Zeeland ligt 22 juni het uitvoeringsplan voor Zeeland ter besluitvorming. Na de zomer kan daar uitvoering aan worden gegeven.

Energietransitie

Er wordt gewerkt aan het inzichtelijk krijgen van de verschillende veiligheidsrisico’s in relatie tot de energietransitie en de rol en verantwoordelijkheden van de gemeente Middelburg hierin. Op 30 maart jl. heeft er in het stadskantoor een oefening plaatsgevonden. In het scenario was sprake van een langdurige stroomuitval.

Evenementen

Ook in 2023 wordt veel ambtelijke capaciteit gestoken in de voorbereiding op veilige evenementen in Middelburg. Vanaf dit kalenderjaar wordt samen met de adviserende veiligheidspartners een integraal OOV-advies opgesteld voor evenementen waar een veiligheidsplan aan ten grondslag ligt. Tot dusver blijkt dit voor evenementenorganisatoren een prettige werkwijze. Verder geldt dat door de intensieve voorbereidingen op evenementen de afgelopen jaren, momenteel sprake is van veilige en ordentelijk verlopen evenementen in Middelburg.

Het cluster OOV is gestart met de voorbereidingen voor de jaarwisseling. De activiteiten die vorig jaar vanuit de gemeenschap van Arnemuiden zijn georganiseerd hebben positief bijgedragen aan een goed verlopen jaarwisseling in de gemeente Middelburg. Deze lijn zouden we graag willen voortzetten in de komende jaarwisseling. Er is ook aandacht voor de jaarwisseling in de andere kernen en wijken. Bijvoorbeeld wanneer er initiatieven zijn voor het organiseren van oudejaarsfeesten en door tijdig te anticiperen op onrust gevende signalen rondom het evenement.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2023 Lasten

Afwijking 2023 Baten

Afwijking 2023 Saldo

Structureel J/N

1.02.0 Openbare orde en veiligheid

Cybercrime, lokale weerbaarheid

-100

100

0

N

Er is een aanvraag stimuleringssubsidie regio City Deal ‘Lokale Weerbaarheid Cybercrime' toegekend door het Centrum voor Criminaliteispreventie en Veiligheid voor 2023. Met deze subsidie gaat de gemeente Middelburg activitieten ontplooien om de lokale weerbaarheid tegen de cybercrime te vergroten. Gezien het tijdstip van toekenning van deze subsidie, was het niet meer mogelijk om dit budget in de begroting 2023 op te nemen. De begroting 2023 hier op aanpassen.

Actieplan wapens en jongeren

-78

78

0

N

Er is een bijdrage toegekend voor het actieplan wapens en jongeren door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Met deze bijdrage wordt een actieplan wapens en jongeren gemaakt. Gezien het tijdstip van toekenning van deze subsidie was het niet meer mogelijk om dit budget in de begroting 2023 op te nemen. De begroting 2023 hier op aanpassen.

Totaal

-178

178

0

Download pdf