Bestuurlijke tussen­­­-rapportage 2023

menu

Programma Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Inleiding

Het programma volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing richt zich op het planmatig inrichten van de leefruimte. Hierbij houden wij rekening met individuele en gemeenschappelijke belangen. Ook richt het programma zich op het realiseren van een passend woningbestand, afgestemd op de vraag van de verschillende doelgroepen.

Voortgang

Aanpak bewonersoverlast

Prestatie

Status

Gevarieerd woonaanbod

Volgens plan

Bouw van levensloopbestendige woningen verspreid over de gemeente

Volgens plan

Walcherse woningmarktafspraken

Gedeeltelijk volgens plan

Opkoopbescherming

Niet volgens plan

Locaties voor de bouw van sociale huurwoningen

Gedeeltelijk volgens plan

10 blijversleningen per jaar verstrekken

Niet volgens plan

Verhuiscoach

Volgens plan

In de sociale huursector hebben de woningen in 2025 een gemiddeld energielabel A

Volgens plan

Nieuwbouw energieneutrale woningen voor een eerlijke meerprijs

Volgens plan

20 startersleningen per jaar verstrekken

Volgens plan

Voldoen aan taakstelling huisvesting statushouders

Volgens plan

Wonen boven winkels

Niet volgens plan

Implementatie Omgevingswet

Gedeeltelijk volgens plan

Omgevingsvisie

Gedeeltelijk volgens plan

Groene woonmilieus

Volgens plan

Verkoop bouwrijpe gronden

Gedeeltelijk volgens plan

Toelichting op afwijkingen en ontwikkelingen

Walcherse woningmarktafspraken

Er is in februari 2023 een Zeeuwse woondeal gesloten, daarmee zijn de Walcherse woningmarktafspraken minder relevant geworden. In de woondeal is afgesproken dat Middelburg in de periode 2022-2030 minimaal 2.280 woningen realiseert, bij een bruto plancapaciteit van 3.240 woningen.

Opkoopbescherming

Opkoopbescherming wordt niet ingevoerd vanwege gebrek aan urgentie en het beschikbaar houden van particuliere huurwoningen.

Locaties sociale huurwoningen

Over de periode 2022-2027 moeten locaties voor 750 sociale huurwoningen worden gevonden. Momenteel wordt er aan vier nieuwe locaties gewerkt (in voorbereiding of uitvoering) voor in totaal 148 woningen. Het gaat om de locaties Buitenruststraat (oude kantoor Woongoed), Stromenpoort, Sint Laurens Noord en Keurhove. In de tweede helft van 2023 gaat het participatietraject van start om te komen tot nieuwe woningbouwlocaties voor de langere termijn en voor de plekken waar sociale woningbouw kan komen.

Blijversleningen

Er zijn nog geen aanvragen voor blijversleningen.

Nieuwbouw energieneutrale woningen voor een eerlijke meerprijs

Door de hoge bouwkosten en de haperende woningmarkt staat de doelstelling ‘tegen een een eerlijke meerprijs’ onder druk. De woningen die gebouwd worden zijn vaak wel (bijna) energieneutraal.

Startersleningen

Het aanvragen van een starterslening is dit jaar heel aantrekkelijk voor starters onder de 34 jaar. Op dit moment (juli 2023) zijn er 18 ingevulde checklists voor een aanvraag van een lening bij de SvN. Voor 10 huishoudens staat een reservering bij de SvN. We kunnen tot het einde van het jaar nog maar 53% van ons huidig saldo besteden. Het is dus dusdanig populair dat er eind 2023 wellicht sowieso extra geld nodig is.

Woningen boven winkels

Extra woningen creëren boven winkels komt om diverse redenen (ander gebruik, geen aparte toegang mogelijk) niet van de grond.

Implementatie Omgevingswet

In 2022 was de Omgevingswet weer uitgesteld, wat de energie eruit haalde om de laatste stappen te zetten. Momenteel wordt er echter druk gewerkt aan een stappenplan: wat moet er worden gedaan als een initiatiefnemer na 1 januari een omgevingsvergunning of een afwijking van het Omgevingsplan aanvraagt? De software is aangeschaft en geïmplementeerd, maar we houden er rekening mee dat we na 1 januari 2024 nog tegen onverwachte zaken aanlopen. Om dit risico te beperken, zal er na de zomer van 2023 veel worden getest, ook samen met Woongoed. De legestabel moet nog worden aangepast en er loopt een onderzoek of en hoeveel casemanagers en regelanalisten er nodig zijn. Ten slotte zal er na de zomer een publiekscampagne worden gedaan, eventueel samen met Veere en Vlissingen. Tegelijkertijd volgen veel medewerkers trainingen ter voorbereiding op de implementatie.

Omgevingsvisie

Het voorontwerp heeft er inzage gelegen tot eind februari. Ten aanzien van enkele zaken moet het college nog een standpunt innemen, dan kan het ontwerp in september, na besluitvorming door de raad, ter inzage worden gelegd.

Verkoop bouwrijpe grond

Er worden wel overeenkomsten gesloten met ontwikkelaars, maar zij nemen de grond niet af en starten niet met bouwen als er nog niet voldoende kavels verkocht zijn. Daardoor stokt de bouw op bijvoorbeeld Essenvelt, Sint Laurens en Hazenburg Noord. De kosten voor een nieuwbouw woning worden door de gestegen bouwkosten en de steeds hogere eisen die aan een woning worden gesteld te hoog. De combinatie met stijgende hypotheekrentes zorgt ervoor dat potentiële kopers het niet meer gefinancierd kunnen krijgen. De vraag is er nog wel, maar het lukt gewoon niet meer om daadwerkelijk te kopen.

Voortgang financiën

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Toelichting financiele afwijkingen (+ voordeel / - nadeel)

Afwijking 2023 Lasten

Afwijking 2023 Baten

Afwijking 2023 Saldo

Structureel J/N

8.01.0 Ruimtelijke ordening

Omgevingswet

-250

0

-250

N

De verwachting was dat de invoering van de omgevingswet al plaats gevonden zou hebben, maar deze wordt pas per 1-1-2024 ingevoerd. Omdat er in 2023 nog kosten worden gemaakt wordt 250k geraamd als invoeringsbudget. Dit bedrag wordt gedekt door de algemene reserve. Zie programma Bestuur / taakveld 0.10.0 / mutaties reserves - Algemene reserve (budgetneutraal effect).

8.02.0 Grondexploitatie (niet- bedrijventerreinen

Onderzoek/opruimen explosieven

-212

-212

N

Via de meicirculaire is een bedrag ontvangen voor de bommenregeling. Zie programma Bestuur / taakveld 0.07.0 / Algemene uitkering-meicirculaire 2023 (budgetneutraal effect).

Raming grondbedrijf wonen

-498

498

0

N

De begroting is gebaseerd op de doorrekening grondbedrijf 2022. Met deze mutatie wordt de begroting op de doorrekening grondbedrijf 2023 aangepast.

8.03.0 Wonen en bouwen

Leges activiteit bouwvergunningen

0

400

400

N

De verwachting is dat de opbrengst van de bouwleges in 2023 hoger is dan begroot. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de vergunning voor de Briëtwoningen dit jaar wordt verleend.

Verhuurde panden wonen en bouwen-Noordmonsterweg

0

28

28

N

We brengen een vergoeding in rekening voor een bijdrage in de nutsvoorzieningen (28.000 op jaarbasis). Dit bedrag is niet opgenomen in de begroting van 2023.

Algemeen woonbeleid

-25

0

-25

J

Voor het laten uitvoeren van onderzoeken op het gebied voor wonen is nu geen budget beschikbaar. In 2023 worden meerdere onderzoeken zoals woningschaarste en het monitoren van verhuisbewegingen uitgevoerd.

Wet goed verhuurderschap

-17

0

-17

N

Via de meicirculaire is een bedrag ontvangen voor de wet goed verhuurderschap. Zie programma Bestuur / taakveld 0.07.0 / Algemene uitkering-meicirculaire 2023 (budgetneutraal effect).

Overig

-4

0

-4

N

Totaal

-1006

926

-80

Download pdf